HTML

Hackerspace/webvideo

A Független Magyar Tudásközpontról (H.A.C.K.) szóló videó elkészültét megörökítő blog.

Friss topikok

  • dnet: Válaszaim itt: vsza.hu/kivulallo_szemszog_valaszok (2010.11.10. 20:30) Kívülálló szemszög
  • Dittygirl: @misnyo: Köszi a linket. A kurzus többi résztvevőjének is ajánlom, hogy olvassák el a cikket, mive... (2010.11.09. 19:07) Elkezdtük

Elkezdtük

2010.11.04. 10:39 :: Dittygirl

 Nemrég bent jártam a Hackerspace-ben és beszélgettem a fiúkkal. Tudtátok, hogy világszerte már ilyen sok hackerspace létezik?

hackerspace-ek világszerte

 Úgy gondoltuk, a filmben egyrészt az előző bejegyzésben említett 7 alapelvet szeretnénk hangsúlyozni. Másrészt azt is be szeretnénk mutatni, hogyan honosítottak meg egy nemzetközi önfenntartó stratégiát Magyarországon. Egyáltalán, hogyan képes ez a közösség fennmaradni?

Ha jobban megnézzük, ez az egész a hagyományos cégstratégia ellentéte. Míg ott van egy (vagy több) vezető, aki kézben tart és irányít, valamint jól megfigyelhető a hierarchia, addig a hackerspace-ben mindenki beleszólhat az irányításba, aki jelen van. A mottójuk is az, hogy "Just fuckin' do it". Ahelyett, hogy hosszasan agyalnál rajta és túlterveznéd, csináld már végre... Majd kialakul, fejlődik közben az ötlet, illetve haladni is csak akkor lehet, ha csinálsz valamit. (Például ha van egy hely, amit ki kell festeni, akkor ha te túl sokat gondolkodsz azon, milyen színű festéket vegyél lehet, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy valaki már rég meg is csinálta.)

A Hackerspace-ben egyébként még az a jó, hogy bárki csatlakozhat, illetve bárki létrehozhat sajátot. Sőt, a többiek támogatják is. A budapesti hackerspace például több külföldi hellyel is jó kapcsolatot ápol. (Például a Metalabbal (Bécs) vagy a szlovák Progressbarral.) A Hspbp ezen kívül szorgalmazza, ha hazánkban is újabb ilyen helyek alakuljanak.

3 komment

Címkék: hackerspace hspbp list of spaces

A bejegyzés trackback címe:

https://hspbpfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr882422644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dnet 2010.11.04. 12:27:39

Nem csak szorgalmazza, már látható némi (földalatti) mozgás:

hackerspaces.org/wiki/HackerGom
hackerspaces.org/wiki/Hackerspace_Szeged

Dittygirl 2010.11.09. 19:07:14

@misnyo: Köszi a linket. A kurzus többi résztvevőjének is ajánlom, hogy olvassák el a cikket, mivel úgy vettem észre, hogy a hacker még mindig elsősorban az IT biztonság kérdésével kapcsolódik össze. Funny thing... az oldal alján linkelt Wired-ös cikket a szakdogámhoz is olvastam.
Emellett egyre inkább úgy érzem, illetve érezzük, kell egy sztereotípiaromboló bejegyzés.
süti beállítások módosítása