HTML

Hackerspace/webvideo

A Független Magyar Tudásközpontról (H.A.C.K.) szóló videó elkészültét megörökítő blog.

Friss topikok

  • dnet: Válaszaim itt: vsza.hu/kivulallo_szemszog_valaszok (2010.11.10. 20:30) Kívülálló szemszög
  • Dittygirl: @misnyo: Köszi a linket. A kurzus többi résztvevőjének is ajánlom, hogy olvassák el a cikket, mive... (2010.11.09. 19:07) Elkezdtük

Kívülálló szemszög

2010.11.07. 20:07 :: tujamag

Judittal megbeszéltük, hogy mivel én abszolút újonc és tudatlan vagyok hacker-témában, megpróbálunk valahogy előnyt kovácsolni a nézőpontomból, és egy poszt erejéig tudatosan fogom képviselni a kívülálló álláspontot, hogy ezáltal kicsit közelebb jussunk a dolog lényegéhez. Azaz kérdéseket fogok feltenni, amiket egy potenciális néző is feltenne, és amiket esetleg érdemes lenne megválaszolni a filmkészítés során. A témába beleásva magam, ezek merültek fel elsőként:

  • ki számít manapság hackernek? vajon hogyan határozza meg egy hacker önmagát?
  • milyen előnyei lehetnek egy ilyen kreatív káoszra épülő közösségnek?
  • elősegíti-e a céltudatos fejlődést egy effajta társulás?
  • az elért eredmények vajon a szélesebb társadalom számára is hasznosak, vagy megmaradnak a mikroközösség szintjén?
  • mennyire szigorúak a közösség határai? hogyan kapcsolódnak a globális hackerspace hálózathoz? (ha hálózatnak nevezzük egyáltalán)
  • kinek mit jelent a hackerspace?
  • hogyan lehet ennyire sokrétű érdeklődéseket (zene, programozás, bütykölés stb.) egy irányba terelni? haladnak egy letisztult, közös cél felé, vagy inkább a párhuzamos egymásra hatás a lényeg?
  • ha belátják, hogy léteznek a közösségben erősebben hangadó egyének, hogy tudják mégis megtartani a hierarchia-ellenességet?
  • mennyire érzik úgy, hogy szubkultúrát képviselnek? mik azok az elemek, amikben észreveszik, hogy esetleg befolyásolnák a mainstreamet?
  • hogyan lehet összekötni a hackerspace-en belüli aktivitást a „polgári élettel”? törekednek erre a tagok, vagy szándékosan egy párhuzamos valóságként tekintenek az benti dolgokra?
  • mik voltak azok a filmek/könyvek amik hatottak az érdeklődésükre? vannak-e hacker idolok (akár létező, akár kitalált személyek), akik meghatározták az identitásukat?
  • vajon egy effajta közösség létrejöhetett volna globalizácó és posztmodern, nagyvárosi környezet nélkül?
  • mennyire tudatosak abban, hogy a jelenlegi társadalomszerveződési változásokra reagáljanak? milyen tapasztalataik vannak e téren, amik esetleg a nagyközönség számára is felhasználhatók?

 

3 komment

Címkék: kérdések

A bejegyzés trackback címe:

https://hspbpfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr832432022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dittygirl 2010.11.08. 20:22:46

És ami kimaradt: mik azok a játékok, amik fontos szerepet játszottak az életükben?

eaposztrof · http://blog.eaposztrof.com 2010.11.10. 14:37:11

a köznyelv az IT biztonság terén használja a hacker jelzőt, régen a rádióamatőrök, azelőtt pedig a feltalálókra, ezermesterekre volt jellemző.

minden hacker másként, saját érdeklődési körének megfelelően ismertet a hacker fogalmat. én azt mondom, hogy a hacker az aki a dolgok mögé lát, és az eszközök, rendszerek, elvek alkalmazása helyett inkább azok működése foglalkoztatja.

egy kreatív káoszra épülő közösség képes különösebb erőfeszítés nélkül alkotni és produktívan élni, felülkerekedni a korlátokon, és egy élhetőbb alternatívát biztosítani a kevésbé eredményes rendszerek mellett.

egy effajta társulás inkább a céltudatos fejlődést megelőző szakaszt testesíti meg, mint a céltudatos jelzővel illethető cselekvéseket.

az elért eredmények szélesebb társadalom számára is hasznosak, mivel alapelveink közé tartozik a transzparencia, nyílt rendszeresk alkalmazása és nyílt kódok használata.

a közösség teljes függetlenségre törekszik, és természetesen vannak elvek és stratégiák amelyek figyelembe vétele elengedhetetlen az eredményes működéshez. kezdetekben felmerülhetnek kulturális konfrontációk, de minden esetben a kihívás megértése segíti az együttműködést. a hackerspace "hálózat" inkább egy mozgalomnak nevezhető, és természetesen folyamatos a kommunikáció, együttműödés és egymás segítése, országon belül és nemzetközi szintéren egyaránt.

a hackerspace egy önfenntartó független közösségi műhely.

akár a legszélsőségesebb érdeklődési körrel rendelkező személyek is - egymás megismerése által - meg tudják találni a közös pontot, amely mentén elindulva születnek az innovációk, újdonságok.

a hackerspaceben a cselekvés határoza meg az eseményeket; ha ez egy közös érdekhez kapcsolódik, vagy párhuzamos egymásra hatás jellemzi, csak erősödik, de jelegében nem változik.

ha belátják, hogy léteznek a közösségben erősebben hangadó egyének, hogy tudják mégis megtartani a hierarchia-ellenességet?
nem beszélünk hierarchia-ellenességről (hiszen az biztosítja a jelenlétét), hierarchia-mentességről beszélünk. talán ez az a pont, amelyet a kelet-európai kultúrában kissé nehézkes "teljesíteni", de a cselekvés-elvűség megértése után többé nem merülnek fel hatalmi és döntéshozói kérdések.

mennyire érzik úgy, hogy szubkultúrát képviselnek? mik azok az elemek, amikben észreveszik, hogy esetleg befolyásolnák a mainstreamet?
nem foglalkozunk társadalmi rangsorolásokkal.

egy hacker számára a párhuzamos valóság megélése teljesen természetes, így egyáltalán nem jelent hátrányt. a hackerspacere úgy lehet tekinteni mint egy másik otthon, épúgy mint az iskola, munkahely, család, stb.. a spaceben a hacker-énünk teljes mivoltában meg tud nyílvánulni, míg a polgári létben ez jelentős korlátokba ütközik.

delta, élet és tudomány, a technika és a világháló csodálatos világa, szinte mindnyájunknak jelentős hatásal van az életére.

az effajta közösségek már léteztek a globalizácó és posztmodern, nagyvárosi lét előtt is, és létezni fognak ezután is. a globalizáció nincs különösebb behatással, de a posztmoder-nagyvárosi-lét erősíti az igényét.
süti beállítások módosítása